Kategorie
Inne

Mini pączki

Mini pączki to świetny deser oraz przekąska pomiędzy posiłkami. Są one łatwe w przygotowaniu, puszyste i lekkie. Trzeba tylko pamiętać aby nie zjeść ich za dużo. Tylko kto jest w stanie się im oprzeć. 😉

Składniki:
-Pół szklanki cukru
-2 duże jajka
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-2 łyżki roztopionego masła
-1 szklanka jogurtu naturalnego (można użyć również jogurtu greckiego lub zsiadłego mleka)
-2 szklanki samorosnącej mąki*
-Olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Ubić jajka z cukrem. Powstała masa powinna być puszysta i dwa razy większa niż przed ubiciem.
2. Dodać ekstrakt z wanilii, masło oraz jogurt, delikatnie wymieszać.
3. Dodać samorosnącej mąki i wymieszać na gładką masę.
4. Rozgrzać olej na patelnii.
5. Wyłożyć jedną łyżeczkę powstałej masy na patelnię. Smażyć do złocisto-brązowego koloru. Pączki powinny przypominać małe kuleczki.
6. Opcjonalnie nasypać odrobinę cynamonu lub cukru pudru na powstałe mini pączki. Można również roztopić czekoladę własnego wyboru i polać na pączki.

*Przepis na samorosnącą mąkę:
1 szklankę mąki pszennej wymieszać z połową łyżeczki soli oraz półtora łyżeczki proszku do pieczenia.