Przygotowanie tej kremowej zupy nie może być prostsze, a nagrodzi Cię wspaniałym i bogatym smakiem. Skorzystaj z sezonu groszkowego i ciesz się pysznym i zdrowym posiłkiem, który może służyć jako świetna przystawka lub przekąska. Tej zupy szkoda nie spróbować. W ciągu zaledwie kilku minut z bardzo prostych składników otrzymasz zdrowe, delikatne i sezonowe danie. Wspaniałe jest również to, że możesz cieszyć się tą kremową zupą przez cały rok, jeśli tylko zamrozisz nadmiar groszku.
Potrzebne składniki:
400 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
100 ml śmietanki
2 trójkąty topionego sera
Sól
Pieprz
Grzanki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę obrać, posiekać i dusić na oleju przez 3 minuty.
Dodać groszek, doprawić, dusić przez minutę, a następnie dodać śmietanę i rozdrobniony ser.
Gotować przez 10 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając, w razie potrzeby dodać wodę. Całość zmiksować.
Można podawać z grzankami lub udekorować kilkoma kulkami groszku.
Smacznego!